فيتامين سي أو فيتامين ج (Vitamin C) هو حمض الأسكوربيك المشتق من الجلوكوز في النباتات ومعظم الثدييات وليس الإنسان نتيجة لعدم وجود إنزيم L جلونولاكتون L-gulonolactone المطلوب لتصنيع الفيتامين
هو مهم
- يعزز امتصاص الحديد
- مهم في تصنيع أحماض المرارة الهامة في عمليات الهضم
- مهم في تصنيع الهرمونات الاستيرويدية (زي الكورتيزون والألدوستيرون)
- يعمل كمضاد للأكسدة اللي بيخلض الجسم من كتير من السموم اللي بناخدها بشكل يومي من الأطعمة السريعة والمصنعة
ومنين ممكن نحصل عليه؟
كمصدر نباتي من أهما:
- الخوخ فيه 3100 ملجرام لكل 100 جرام منه
- إكليل الجبل فيه 2000 ملجرام لكل 100 جرام منه
- الكركدية فيه 500 ملجرام لكل 100 جرام منه
- الفلفل الأحمر فيه 190 ملجرام لكل 100 جرام منه
- الجوافة فيها 100 ملجرام لكل 100 جرام منها
- الفراولة فيها 60 ملجرام لكل 100 جرام منها
- البرتقال فيه 50 ملجرام لكل 100 جرام منها
- الليمون فيه 40 ملجرام لكل 100 جرام منه
منقوووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووول
- الشمام فيه 40 ملجرام لكل 100 جرام منه
- الطماطم فيها 10 ملجرام لمل 100 جرام منها
وكمصدر حيواني:
- كبدة البقر فيها 31 ملجرام لكل 100 جرام
- مخ الخروف فيه 17 ملجرام لكل 100 جرام
- كبدة الفراخ فيها 13 ملجرام لكل 100 جرام
- لبن البقر فيه 2 ملجرام لكل 100 جرام